لرزهگیر ارتعاشات صنعتی
لرزش در تمامی سیستمهای مکانیکی یک بلای بزرگ است. اگر همین حالا شما را در یک ماشین مخصوص لرزاننده قرار دهند و به مدت 10 دقیقه بهشدت بلرزانند، مسلما دچار مشکلات سلامتی جدی می شوید. لرزاندن چربی های بدن بهترین راه برای آب کردن آنها است. این مثال های به ظاهر نامربوط را زدیم تا بگوییم که لرزش اصولا برای تخریب است. گرچه گاهی اوقات از ارتعاش استفاده های مفیدی می برند، اما آن هم به شرطی است که لرزش کنترل شده باشد.
حالا تصور کنید که یک دستگاه یا سیستم مکانیکی که انعطاف پذیری چیزی مثل بدن انسان را ندارد، مدام تحت لرزش و ارتعاش باشد. در چنین شرایطی دیری نمی پاید که فرومی پاشد. قطعاتش از هم باز میشوند، بخشهای یکپارچه اش دچار شکست میشوند و بهصورت کلی درهم می پاشد. به عنوان نمونه یک خودرو را در نظر بگیرید. خودرو ها به محض اینکه شروع به حرکت میکنند دستخوش لرزه و ارتعاش میشوند. اگر نتوان ارتعاشات وارده به خودرو را کنترل کرد، نهتنها آسایش و راحتی سرنشینان از بین میرود، بلکه بعد از مدت کوتاهی شاسی ماشین آسیبهای جدی می بیند.
درست به همین دلیل هم هست که از کمک فنر به عنوان ابزار لرزهگیر ارتعاشی در خودرو ها استفاده میشود. کمک فنر ها انرژی وارده از طریق لرزش را به خود جذب میکنند و به شکل کنترل شده تری آن را به بدنه وارد میکنند. در مواردی که ارتعاش چندان زیاد نباشد، اصولا به بدنه خودرو منتقل نمیشود. امروزه خودروهای جدیدی طراحی شده اند که هیچ لرزشی را به شاسی ماشین وارد نمیکنند.
کمک فنر های وسایل نقلیه تنها یکی از انواع لرزهگیر ارتعاشات صنعتی هستند که اتفاقا نمونه کوچک و ساده ای هم به شمار میروند. لرزهگیر ارتعاشات صنعتی میتواند انواع گوناگونی داشته باشد که هرکدام از آنها مناسب برای یک کاربرد و طراحی شده برای یک سیستم خاص هستند.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
تنوع زیاد لرزهگیر ارتعاشات صنعتی به خاطر آن است اغلب سیستم ها مکانیکی ازجمله تأسیسات لولهکشی در صنعت ساختمانی همواره بهواسطه فشار زیادی که آن را تحمل میکنند تحت ارتعاش و لرزش هستند. این اتفاق به ویژه در موتورخانه های واحدهای ساختمانی اعم از مسکونی، تجاری و صنعتی زیاد می افتد. وجود لرزهگیر ارتعاشات صنعتی در سیستمهای لولهکشی موتورخانه ای میتواند کارایی و عملکرد این سیستم ها را بهبود بخشیده و طول عمر آنها زیادتر کند.
در ادامه بیشتر در مورد لرزهگیر ارتعاشات صنعتی و نکات مهم پیرامون این دستگاهها با شما صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
لرزهگیر صنعتی
لرزهگیر ارتعاشات صنعتی دستگاه یا بهتر است بگوییم ابزاری است که کارش کاهش دادن یا کنترل کردن ارتعاشات ایجادشده در اثر کم یا زیاد شدن فشار مواد داخل لولهها است. این کنترل یا بهصورت کاهش لرزه است، یا بهصورت قطع کردن کامل آن. گرفتن ارتعاشات و لرزش لولهها باعث میشود تا لولهها به شکل ثابت در جای خود بمانند و احتمال برخورد دو لوله کنار هم پایین بیاید. مخصوصاً که لولهها در سیستم لولهکشی به هم نزدیک هستند و ارتعاشات میتوانند موجب برخورد آنها به همدیگر و بروز آسیب در ساختار لوله، ترکیدگی یا نشتی شوند.
بیشتر بخوانید : ساختمان و همهی موارد مربوط به ساخت آن
لرزهگیرهای صنعتی را میتوان در ابعاد مختلفی تولید کرد که البته میتوانند موجب افزایش یافتن طول خود لوله هم بشوند. انواع مختلف لرزهگیر ارتعاشات صنعتی هرکدام مناسب یک فشار و دمای خاص طراحی شده اند.
کاربرد لرزهگیر صنعتی
ارتعاش و لرزه اتفاقی است که در هر سیستم و متعاقبا در هر صنعتی میتواند وجود داشته باشد؛ اما همانطور که اشاره کردیم بیشتر کاربرد انواع لرزهگیر ارتعاشات صنعتی برای کنترل و کاهش ارتعاشات سیستمهای لولهکشی است. به همین دلیل صنایعی همچون پتروشیمی، تأسیسات آب و فاضلاب، صنایع غذایی و تأسیسات دیگر زیاد از این ابزار استفاده میکنند.
کنترل و کاهش لرزش و ارتعاش در صنایع مختلف اهمیت بالایی دارد چراکه اگر کمترین مشکلی در صنایع گسترده و حساسی مانند پتروشیمی به وجود بیاید، خسارات سنگینی وارد میشود و ممکن است عواقب جبرانناپذیری هم به همراه داشته باشد؛ و یکی از مهمترین عوامل مخرب برای چنین سیستمهایی، در چنین صنایعی وجود ارتعاش و لرزش است. به همین سبب هم وجود و حضور لرزهگیر ارتعاشات صنعتی در صنایع اهمیت بالایی دارد.
علاوه بر کنترل حرکات ارتعاشی موضعی لولهها، لرزهگیرهای صنعتی میتوانند شوک حاصل از تخلیه لوله یا مکش شدن آن را کنترل نمایند و آن را کاهش دهند.
همچنین لرزهگیرهای صنعتی میتوانند موجب کم شدن سروصدای حاصل از پمپها، کمپرسورها و فنها شوند. لرزهگیر همانطور که اشاره کردیم میتواند جلوی استهلاک زودهنگام لولهها را بگیرد و عمر سیستم لولهکشی را به شکل قابلتوجهی زیادتر کند.
بیشتر بخوانید : مروری جامع بر انواع سوله و کاربردهای آن
یکی از نکات اساسی درباره لرزهگیر اهمیت آن در شرایط جوی و دمایی مختلف است. همانطور که میدانید لولهها ممکن است تحت شرایط مختلف آب و هوایی اعم از گرما یا سرما دچار تغییر در طول و عرض شوند یا مایع داخلی آنها دچار انبساط یا انقباض گردد. اتفاقی که میتواند تأثیر زیادی روی وارد شدن آسیب و تخریب شدن لوله داشته باشد. در چنین شرایطی وجود لرزهگیر در سیستم نهتنها خوب، بلکه ضروری خواهد بود. چراکه میتواند فشار وارده به لولهها را کمتر کند.
انواع لرزهگیرهای صنعتی
گرچه اشاره کردیم که لرزهگیرهای صنعتی بسته به کاربردشان و محیطی که در آن مورداستفاده قرار میگیرند انواع متعددی دارند، اما اگر بخواهیم بهصورت کلی آنها را دستهبندی کنیم، باید بگوییم که لرزهگیر ارتعاشات صنعتی را به دوشاخه اصلی لرزهگیر فلزی و لرزهگیر غیرفلزی تقسیمبندی میکنند.
در ساختار انواع لرزهگیر غیرفلزی از مواد منعطفتری از قبیل پلاستیک بیشتر استفاده میشود. یکی از مهمترین مزیتهای این نوع از لرزهگیرها این است که مقاومت بسیار خوبی در برابر پوسیدگی و خوردگی از خودشان نشان میدهند و در تماس با انواع مواد مختلف که خاصیت خورندگی دارند پایداری بیشتری از خودشان نشان میدهند. علاوه بر آن لرزهگیرهای غیرفلزی نارسانا بوده و جریان الکتریکی را عبور نمیدهند. به همین علت احتمال برقگرفتگی در آنها نیست.
از طرف دیگر اما لرزهگیرهای فلزی در برابر فشار و ضربه استحکام بیشتری نسبت به انواع غیرفلزی دارند و به همین دلیل مهم هم هست که همچنان کاربرد و طرفداران زیادی دارند. یکی از بزرگترین ایرادات لرزهگیرهای فلزی در این است که ممکن است باگذشت مدتزمان نسبتاً طولانی دچار خوردگی شده، بافت، کیفیت و مقاومت اولیه خود را از دست بدهند.
بیشتر بخوانید : آشنایی با کارتن پلاست و ویژگیهای اصلی آن
اما اگر بخواهیم یک مقایسه کلی بین این دودسته از لرزهگیرها انجام بدهیم باید بگوییم که لرزهگیرهای غیرفلزی مشکل مقاومت در برابر دماهای بالا رادارند درحالیکه لرزهگیرهای صنعتی فلزی در مقابل خوردگی استحکام لازم را ندارند.
لرزهگیر آکاردئونی
نوع آکاردئونی لرزهگیر ارتعاشات صنعتی، یکی از مهمترین اشکال این دستگاه بوده که درواقع زیرشاخه لرزهگیرهای فلزی به شمار میرود. لرزهگیر آکاردئونی را میتوان با توجه به خواست و سفارش مشتری در اندازهها و ابعاد مختلف تولید کرد.
از مهمترین کاربردها یا وظایف لرزهگیرهای آکاردئونی کنترل فشار ایجادشده در لولههای انتقال سیالات بهواسطه تغییرات ماده موجود در آنها است. این سیالات ممکن است ناشی از تغییرات دمایی یا فشار کمپرسور دچار تغییرات جریانی شوند و فشار زیادی روی لولهها ایجاد نمایند. در چنین شرایطی لرزهگیر ارتعاشی صنعتی میتواند از بروز مشکل در اثر این تغییرات جلوگیری نماید.
لرزهگیرهای آکاردئونی از بخشهای مختلفی تشکیلشدهاند که طبیعتاً هرکدام از این بخشها ساختار آن را تکمیل کرده و برای تحقق هدف نهایی دستگاه ضروری هستند. لوله، فلنج، چرخ تنظیم، غلاف داخلی و پایه نگهدارنده چرخ ها ازجمله مهمترین بخشهای لرزهگیر آکاردئونی به شمار میروند.
انتخاب لرزهگیر ارتعاشات صنعتی مناسب با کارایی موردنظر، در بسیاری از اوقات به مشورت با کارشناسان این حوزه و مهندسین نیاز دارد. شما میتوانید برای اطمینان از انتخاب درست لرزهگیر و همچنین کسب اطلاع از انواع مختلف این دستگاه با کارشناسان ما در سازه افزار مشورت نمایید.
تفاوت لرزهگیر و ضربهگیر
در بسیاری از موارد دیده میشود که اغلب افراد تفاوت بین ضربهگیر و لرزهگیر را نمیدانند و از این دو واژه بهجای هم استفاده میکنند. طبیعی است، چراکه این دو دستگاه میتوانند شکل عملکرد مشابهی داشته باشند و نامشان هم به هم نزدیک است؛ اما مهمترین تفاوت آنها در کاراییشان است. ضربهگیر دستگاهی است که نه در سیستم لولهکشی بلکه برای کنترل و کاهش لرزش خود دستگاه مولد فشار مانند پمپ یا کمپرسور مورداستفاده قرار میگیرد. این در حالی است که کار لرزهگیر نه مهار دستگاه مولد فشار، بلکه کنترل لرزش و ارتعاش لولهها است.
ضربهگیرها هم میتوانند انواع مختلفی داشته باشند که البته در بین آنها ارزانقیمتترین و البته رایجترین نوع لاستیکهای ضربهگیر منجیت دار هستند. این لاستیکها زیر دستگاههای مولد فشار مانند پمپ قرار میگیرند و بهواسطه خواص مکانیکی پلاستیک بهکاررفته در آنها موجب کاهش لرزش پمپ میشوند.
ارتعاش در موتورخانه
همانطور که اشاره کردیم یکی از رایجترین کاربردهای انواع لرزهگیر استفاده از آنها در سیستمهای لولهکشی ساختمانی است. مخصوصاً ساختمانهایی که موتورخانه و پمپ فشارقوی دارند. وجود ارتعاش و لرزش در موتورخانه میتواند عاملی بسیار خطرناک و حساس باشد و به سیستم لولهکشی آسیبهای جدی وارد کند. آسیب دیدن سیستم لولهکشی موتورخانه یکی از مشکلات پردردسر و البته پرهزینه در بخش نگهداری از ساختمان است؛ بنابراین بهتر است حتماً اگر در ساختمان موتورخانه یا پمپ وجود دارد، از لرزهگیر ارتعاشی صنعتی در سیستم لولهکشی استفاده کنید. این امر مخصوصاً در واحدهای صنعتی بزرگ اهمیت دوچندان دارد.
مهمترین مشکلاتی که وجود ارتعاش در سیستم موتورخانه باعث به وجود آمدنشان میشود عبارتاند از:
• ایجاد سروصدا
لرزش لولهها و دستگاههای داخل موتورخانه میتواند بهشدت آلودگی صوتی ایجاد کند. مخصوصاً برای ساکنین طبقات نزدیک موتورخانه.
• بروز نشتی
مرتعش شدن لولههای سیستم موتورخانه میتواند موجب بروز نشتی در لولهها شود. این اتفاق مخصوصاً در اتصالات و زانوییهای لولهها محتمل است.
• کاهش طول عمر سیستم لولهکشی
لولهها میتوانند از اثر ارتعاشات کمی شل شوند و استحکام قبلی را نداشته باشند. همچنین ارتعاش لولههای میتواند موجب برخورد کردن آنها به یکدیگر و بروز آسیبهای فیزیکی مستقیم شود. به همین دلیل هم هست که وجود لرزش و ارتعاش در سیستم لولهکشی میتواند موجب کاهش طول عمر آن شود.
لرزهگیر لاستیکی
لرزهگیرهای لاستیکی نوعی رایج از انواع لرزهگیر ارتعاشات صنعتی هستند که از دو بخش فلزی و لاستیکی ساختهشدهاند. بخش فلزی برای اتصال لرزهگیر و بخش لاستیکی برای مهار کردن لرزش است. لرزهگیرهای لاستیکی میتوانند در هر دو جهت افقی و عمودی فرآیند لرزهگیری را انجام دهند و به خاطر وجود پلاستیک در ساختارشان این کار را بهخوبی هم انجام میدهند. لرزهگیرهای لاستیکی را میتوان مستقیماً به خود لوله یا شیرآلات وصل کرد.
اتصال لرزهگیر
لرزهگیرها را میتوان به شکلهای گوناگونی نصب کرد اما رایجترین شکل اتصال لرزهگیر ارتعاشی صنعتی به شکل فلنج دار است. در این نوع، از فلنج های فلزی و آهنی برای متصل کردن لرزهگیر به لوله و شیرآلات استفاده میکنند.
قیمت لرزهگیر صنعتی
متأسفانه به دلیل نوسانات بازار نمیتوان قیمت دقیقی از این دستگاهها ارائه داد. بلکه باید به دنبال قیمت روز لرزهگیر ارتعاشات صنعتی باشید. شما میتوانید برای خرید لرزهگیر صنعتی یا اطلاع از قیمت روز لرزهگیر ارتعاشات صنعتی با کارشناسان ما در سازه افزار مشورت نمایید.
بیشتر بخوانید : آشنایی جامع با مراحل اخذ جواز ساخت
سازه افزار بهواسطه ارتباطات مستقیم با بهترین تولیدکنندهها و واردکنندهها، یکی از بهترین و قدیمیترین شرکتهای تأمینکننده در صنعت ساختمانی است.